Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A felvidéki "színészfejedelem"

Dráfi Mátyás

Dráfi Mátyás 1942. november 17-én született Galántán, Jászai Mari-díjas színművész, színházigazgató, rendező, tanár. A szlovákiai magyarok közt csak „színészfejedelemként” emlegetett Dráfi Mátyás egyike azoknak a megerősítő pontoknak, akiknek cselekedeteiben a fő mozgatórúgó a közösség iránti elkötelezettség és a hűség volt. Hogy Dráfi Mátyás szervezete – a saját bevallása szerint – „rászokott” a színházra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyugdíjas korára újabb színházi munkákba fogott, és színésztársaival, barátaival majd két évtizeddel ezelőtt megalapította a Teátrum Színházi Polgári Társulást azzal a céllal, hogy a Felvidék kisebb falvaiban élő emberek közé is elvigyék a színházat, ahová nem igen jutnak el a kőszínházi társulatok.

Hangjátékok, vers- és egyéb rádiós műsorok állandó közreműködője, kulturális műsorok műsorvezetője. Előadóművészként is népszerű. Több énekes, verses hanghordozója is megjelent, tucatnyi szlovák és magyar filmben szerepelt. A nagy hősök egész sorát játszotta el.

„Pályájának kezdetétől mind a mai napig a felvidéki magyar közösséget szolgálta. Soha nem akarta elhagyni szülőföldjét s a helyi közösséget” – hangzott el a Pro Probitate díjátadón 2014-ben Bárdos Gyula méltatásában Dráfi Mátyásról.

Ebben az évben lesz 60 esztendeje, hogy az „ezer arcú színész”-rendező, Dráfi Mátyás fáradhatatlanul teszi ezt a világot rengető deszkákon. Főbb díjai és elismerései:

Érdemes művész (1985); Jászai Mari-díj (2001); Egressy-díj (2003); Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2017). 

További hírek
GYORSHÍR KÁRPÁTALJÁRÓL!
Tegnap Kárpátalján, Tiszapéterfalván egy nagy ünnepség keretében átadták Gubcsi Lajos Ex Libris Díjat 10 kárpátaljai személyiségnek és közösségnek. Ez volt A Magyar Művészetért Díjrenszer 44. díjátadó ünnepe, melyre a kárpátaljai Turul Expo ünnepségei keretében, a megnyitó ünnepen került sor.
Részletes beszámoló később:
A DÍJAZOTTAK:
-Dayka Gábor Középiskola, Ungvár
-Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium 
-K. Debreceni Mihály újságíró, Csap
-László Károly református lelkész
-Erfán Ferenc, ungvári Boksay Múzeum igazgató
-Sütő János festőművész
-Ugocsa Hagyományőrző Egyesület, Péterfalva
-Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület
-Perényi Zsigmond Középiskola, Nagyszőlős
-Himineczné Engi Erika, Péterfalvi Művészeti Iskola zongoratanára

 -ez tavaly ilyenkor készült, én akkor voltam 70, Lél napra 7. ebből lett a tortán a 707, azaz a két 707-es ügynök

KOMMENTÁR NÉLKÜL - A 3DPast alkotócsoport, Varga Rolandék filmje Ópusztaszerről az 1000 évvel ezelőtti időből - NÉZD MEG!

A csoport 5 évvel ezelőtt kapta meg Gubcsi Lajos Ex Libris Díját, melyet Varga Roland és alkotótársai vettek át a budapesti gálán.

https://index.hu/urbanista/2019/06/06/opusztaszer_monostor_emlekpark_video/


Az egyik kedvenc képem a gáláinkról, A Magyar Művészetért tavalyi gáláján adtuk át a Zrínyi Ilona-díjat az erdélyi közélet ismert személyiségének, Sándor Krisztinának s szoborkertemben Budapesten, és ezt a napfény is nagyon élvezte.

 3 ÉVE ÍRTAM a közösségi oldalamra - Most, három évvel később, és 99 évvel később is ugyanúgy látom...   ÉS SZÍVEM SZERINT a magyarok jelentős része e napon gyászszalagot kötne.

"MIÉRT GYÁSZ?
1920. június 4-én itthon a megcsonkított, szétvert ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Ez tény.
Ha ránézek a térképre és a magyarok millióira a határunkon kívül rekesztve, akkor fel sem kell tennem a kérdést, hogy mi változott. SEMMI SEM VÁLTOZOTT.
EZÉRT június 4. számomra hazánk, szétszakított nemzetünk GYÁSZNAPJA.

A képen a következők lehetnek: szöveg


 A munkácsi Matl Péter szobrászművész kapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját. Nevéhez fűződik pl. a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása. A mi díjunkat, A Magyar Művészetért Díjat másfél évtizeddel ezelőtt adta át neki az alapító, Gubcsi Lajos. Gratulálunk.