Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A bölcsónk
A Magyar Művészetért Díjrendszer 43., felvidéki gáláján Nagymegyerben március 10-én Gubcsi Lajos Ex Libris Díjában részesül a:
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Érsekújvár gazdag történelemmel rendelkező város, melynek hatbástyás vára nem maradt meg az utókornak, de egyetlen magyar alapfokú tanintézménye szilárdan áll ,,magyar bástyaként,, a város és környéke gyermekei számára. Az intézménynek otthont adó patináns, mára műemlékké nyilvánított épületet 1925-ben adták át s 1950-től magyar iskolaként szolgál.
A Czuczor Gergely Alapiskola 9 évfolyamát jelenleg 393 tanuló látogatja, melynek 25 százaléka a környező településekről utazik be naponta. A tantestület korábbi és jelenlegi eredményei, szakmai felkészültsége, pedagógiai érzékenysége a garancia arra, hogy a tanulók biztonságban érezzék magukat az intézményben. A 35 tagú tantestület ma is részt vesz az oktatás megújulását célzó folyamatokban, szolgálják a társadalom és szülők igényeit, hogy a magas szintű tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartással is rendelkezzenek tanítványaik, s legyenek nyitottak, fogékonyak a művészetek értékeire, becsüljék meg a tudást.
Az alapiskola felkarolja a tehetségeket, hiszen szakköri tevékenység keretén belül ismerkedhetnek a gyerekek a néptánc, színjátszás, bábjáték, rovásírás, íjászat, újságírás, nyelvek és sportágak rejtelmeivel.
Büszkén viselik névadójuk, az andódi születésű Czuczor Gergely papköltő, nyelvművelő, szótárszerkesztő nevét, tiszteletére évente megrendezik a Czuczor Gergely – emlékhetet. Az intézmény a felvidéki magyar pedagógusképzésben 1966 óta játszik fontos szerepet, hiszen a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem gyakorlóiskolájaként működik. 
A gazdag múlt arra kötelezi őket, hogy oktató és nevelő munkájuk során kiemelt figyelmet fordítsanak településük, nemzetük történetének, hagyományainak megismerésére, ezért választották az iskola mottójának Vörösmarty Mihály idézetét: ,,A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!“
További hírek

 

 Farkas, Farkasok, Emberfarkas, Vérfarkasok, Szürke


VILÁGOS, MINT A NAP (a helyzet) - csak ez az ember sötét.
"Kedden reggel jelentette be a Fővárosi Főügyészség, hogy felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-ügyben. A volt úszóelnököt azzal vádolják, hogy ő adott parancsot riválisa meggyilkolására Portik Tamásnak. Ha bűnösnek találja a bíróság, a bírói gyakorlat alapján 10-15 év börtönre számíthat, mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán. Az ügy számtalan kérdést felvet: Gyárfás Tamás milliárdos vagyonától kezdve addig, hogy a bírósági ítélettel az bizonyosodhat be, hogy a baloldal médiája évtizedeken keresztül egy riválisát megölető köztörvényes bűnöző kezében volt." - Ennél tömörebben nem nagyon lehet összefoglalni, mint ahogyan az origo.hu tette.
És sejtettük, nyeltük és magunkban ítéletet hoztunk - értelmetlenül látszólag - 2 évtizeden át.
Mert bár messze még az ítélet, úgy gondoljuk, meglesz az is. Legalább ennyi vigasz a szemérmetlen bűnözővilág elviselése, a kín ellensúlyozására.

Képtalálat a következőre: „gyárfás tamás”


HUNYADI, A TÖRÖKVERŐ
Erős kritikák érik Hunyadi János szobrának belgrádi elhelyezését, az elhelyezés módját. Ezek ismétlése helyett itt is közlöm A Magyar Művészetért Szoborkertje nevű budapesti szoborgyűjteményünk becses darabját, a Hunyadi-szobrot, mely a Kossuth-díjas Mihályi Gábor alkotása, s melyet kérésemre Böjte Csaba szentelt fel 2014-ben a szoborkertemben. Háttérbam a Két kun kapitány szobra, mely a szintén Kossuth-díjas Györfi Sándor alkotása, és amelyek 2004 óta állnak szoborkertünkben.

 HA FÉRFI VAGY, LÉGY FÉRFI!
Minta pedig van hozzá: Gyurta Gergely úszó. Kommentár nélkül mellékelem nyilatkozatát azok után, hogy 10. lett 25 km-en.
Ilyen egy sportoló, ha igaz ember. Kb. az 50 másodpercnél már fogod tudni, miről beszélek.
https://www.origo.hu/…/20190719-uszas-sirva-nyilatkozott-a-…..
És fogod tudni, mennyi erő, akarat, kitartás, becsület, elszántség és végtelen férfiasság van az ő életükben, munkájukban.
PÉLDAKÉPEK lehetnének, azok is, de a média-celeb-világ nem róluk szól, harsog, hanem ripacsokról
És ráadásul lassanként naponta köszönthetünk ÚJ HŐSÖKET A SPORTOLÓK világából.

 Képtalálat a következőre: „gyurta gergely”


Rákóczi ballada, Benkő László-Gubcsi Lajos Ismét Vereckénél című rockballadájának werkfilmje, interjúkkal, dalrészletekkel. Varga Miklós, Gubás Gabi, Kobzos Kiss Tamás, Tanka Balázs, Majsai Gábor, Nagy Csaba tárogatóművész - parádés előadóművészek sora 2011-ből a most netre tett összefoglalóban.
https://www.youtube.com/watch?v=wLmnrb4V6uc

Fiam most készítette e képet a szoborkertünkben álló Szent István szobor részletéről (Györfi Sándor alkotása).
Kifejez mindent a kompozíció - mindent, ami nekünk fontos.