Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A bölcsónk
A Magyar Művészetért Díjrendszer 43., felvidéki gáláján Nagymegyerben március 10-én Gubcsi Lajos Ex Libris Díjában részesül a:
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Érsekújvár gazdag történelemmel rendelkező város, melynek hatbástyás vára nem maradt meg az utókornak, de egyetlen magyar alapfokú tanintézménye szilárdan áll ,,magyar bástyaként,, a város és környéke gyermekei számára. Az intézménynek otthont adó patináns, mára műemlékké nyilvánított épületet 1925-ben adták át s 1950-től magyar iskolaként szolgál.
A Czuczor Gergely Alapiskola 9 évfolyamát jelenleg 393 tanuló látogatja, melynek 25 százaléka a környező településekről utazik be naponta. A tantestület korábbi és jelenlegi eredményei, szakmai felkészültsége, pedagógiai érzékenysége a garancia arra, hogy a tanulók biztonságban érezzék magukat az intézményben. A 35 tagú tantestület ma is részt vesz az oktatás megújulását célzó folyamatokban, szolgálják a társadalom és szülők igényeit, hogy a magas szintű tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartással is rendelkezzenek tanítványaik, s legyenek nyitottak, fogékonyak a művészetek értékeire, becsüljék meg a tudást.
Az alapiskola felkarolja a tehetségeket, hiszen szakköri tevékenység keretén belül ismerkedhetnek a gyerekek a néptánc, színjátszás, bábjáték, rovásírás, íjászat, újságírás, nyelvek és sportágak rejtelmeivel.
Büszkén viselik névadójuk, az andódi születésű Czuczor Gergely papköltő, nyelvművelő, szótárszerkesztő nevét, tiszteletére évente megrendezik a Czuczor Gergely – emlékhetet. Az intézmény a felvidéki magyar pedagógusképzésben 1966 óta játszik fontos szerepet, hiszen a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem gyakorlóiskolájaként működik. 
A gazdag múlt arra kötelezi őket, hogy oktató és nevelő munkájuk során kiemelt figyelmet fordítsanak településük, nemzetük történetének, hagyományainak megismerésére, ezért választották az iskola mottójának Vörösmarty Mihály idézetét: ,,A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!“
További hírek
GYORSHÍR KÁRPÁTALJÁRÓL!
Tegnap Kárpátalján, Tiszapéterfalván egy nagy ünnepség keretében átadták Gubcsi Lajos Ex Libris Díjat 10 kárpátaljai személyiségnek és közösségnek. Ez volt A Magyar Művészetért Díjrenszer 44. díjátadó ünnepe, melyre a kárpátaljai Turul Expo ünnepségei keretében, a megnyitó ünnepen került sor.
Részletes beszámoló később:
A DÍJAZOTTAK:
-Dayka Gábor Középiskola, Ungvár
-Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium 
-K. Debreceni Mihály újságíró, Csap
-László Károly református lelkész
-Erfán Ferenc, ungvári Boksay Múzeum igazgató
-Sütő János festőművész
-Ugocsa Hagyományőrző Egyesület, Péterfalva
-Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület
-Perényi Zsigmond Középiskola, Nagyszőlős
-Himineczné Engi Erika, Péterfalvi Művészeti Iskola zongoratanára

 -ez tavaly ilyenkor készült, én akkor voltam 70, Lél napra 7. ebből lett a tortán a 707, azaz a két 707-es ügynök

KOMMENTÁR NÉLKÜL - A 3DPast alkotócsoport, Varga Rolandék filmje Ópusztaszerről az 1000 évvel ezelőtti időből - NÉZD MEG!

A csoport 5 évvel ezelőtt kapta meg Gubcsi Lajos Ex Libris Díját, melyet Varga Roland és alkotótársai vettek át a budapesti gálán.

https://index.hu/urbanista/2019/06/06/opusztaszer_monostor_emlekpark_video/


Az egyik kedvenc képem a gáláinkról, A Magyar Művészetért tavalyi gáláján adtuk át a Zrínyi Ilona-díjat az erdélyi közélet ismert személyiségének, Sándor Krisztinának s szoborkertemben Budapesten, és ezt a napfény is nagyon élvezte.

 3 ÉVE ÍRTAM a közösségi oldalamra - Most, három évvel később, és 99 évvel később is ugyanúgy látom...   ÉS SZÍVEM SZERINT a magyarok jelentős része e napon gyászszalagot kötne.

"MIÉRT GYÁSZ?
1920. június 4-én itthon a megcsonkított, szétvert ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Ez tény.
Ha ránézek a térképre és a magyarok millióira a határunkon kívül rekesztve, akkor fel sem kell tennem a kérdést, hogy mi változott. SEMMI SEM VÁLTOZOTT.
EZÉRT június 4. számomra hazánk, szétszakított nemzetünk GYÁSZNAPJA.

A képen a következők lehetnek: szöveg


 A munkácsi Matl Péter szobrászművész kapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját. Nevéhez fűződik pl. a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása. A mi díjunkat, A Magyar Művészetért Díjat másfél évtizeddel ezelőtt adta át neki az alapító, Gubcsi Lajos. Gratulálunk.