Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Nagyenyed a mienk

Ajánlást írtam a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és alapítványa, diákjai támogatására, s itt azért közlöm, hogy ha tehetik, keressék fel az oldalát, ismerjék meg céljait és támogassák leghatékonyabb eszközeikkel új diákok tanulását.

https://www.bethlengabor.ro/
"Néha ezer év is látszik egy pillanatban. Amikor együtt vagyunk, bár nem is tudunk róla. Összeköt a láthatatlan szál. Nemzetnek hívjuk. Meg nem élt pillanatok, mégis mi vagyunk teljesen: megélték őseink, bajtársaink, szeretteink a megújulás, a közösségi feltámadás, a vérszerződésben rögzített összetartozás azonosságát. Ami veled történt, megtörtént velem is.
Az ilyen eltéphetetlen szálakat, szimbólumok erősítik. 1114 évünkre jut ugyanennyi. A hátra nyilazás. Árpád-házi királyaink, hercegük-hercegnőink szentsége. Búvár Kund. A törökverő és az igazságos két Hunyadi. Rákóczi felemelő szabadságharca, Kossuth Cassandra-levelének igazsága.
És ezen 1114 között ott áll magányosan az út mellett a nagyenyedi két fűzfa is. Őrzi diákjai emlékét.
Porba veszne előbb-utóbb a kollégium épülete, majd elmúlna szelleme is, ha feladtuk volna valaha is a hitet, hogy általa, miatta és érte is magyarok vagyunk szerte a világon, a világból.
Aki hisz a magyar szellem gyarapodásában, a nemzetileg örökölt és megalkotott szellem erejében, az álljon oda az enyedi két fűzfa mellé képzeletben, nézzen fel maga elé a kollégiumra, és gondoljon arra: míg magyar diák tanul és jövőt szolgál, addig elvehetetlen tőlünk a földünk. Mert a föld itt a Kárpát-medencében mi vagyunk: az anyaföld jótékony szelleme.
Kérem, tanulmányozzák a Bethlen Gábor Kollégium életét, terveit, hogy pontosan tudják: ha munkáját, diákjait támogatják, a nemzet iskoláját őrzik, építik, ha nem is a mérhetetlen, de a mérhető örökkévalóságig."

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

További hírek

 Válasznak írtam egy Fb-bejegyzésre, ide is leírom.
"Orbán Viktor hibáit és érdemeit egyaránt nyilvántartja az élet: a Jelen és a Jövő. Az azonban nem nagyon vitatható, hogy kiváló válságmenedzser - tud élni a rá bízott hatalommal bajok idején - most bajok vannak, nem tudjuk, mekkorák, éppen ez a fő gond. Az általa ki- és felépített kormányzási rendszer hatékony a kitűzött célok kezelésében. A cél most közös, Ha és amikor hibás döntést hoz, azt bárki minősítheti minden gond nélkül. Nem az ő dolga arra figyelni, hogy minden véleménynek eleget tegyen. Erre van a választás mechanizmusa: kijelölni, hogy egy-egy szakaszra ki kapja meg az irányítás jogát.
Ha képletesen behunyom a szememet, azt látom, hogy minden igyekezetükkel és tehetségükkel meg akarják akdadályozni a járvány elterjedését, és ebben erős kézzel tartják szabályozás alatt a folyamatokat. Hibáznak? Biztosan, Bár azt nem tudnám megmondani, hogy most miben. Látható módon kezelnek egy olyan válságot, amelyből mindig csak utólag látszik valami: eddig nem tudtunk róla semmit, Semmit, de semmit. Magamat türelemre és békére intem, és ezt javasolom mindenkinek. Zárójelben jegyzem meg, mert indifferens, nincs is jelentősége: az ellenzék éppen most heréli ki magát a politikai lehetetlenkedésével és tehetségtelenségével. Üres lett a tere, amelyet kiszippantott magának.
 


A kapitány a fedélzeten. És irányítja a hajót.
Képtalálatok a következőre: orbán viktor fotók

MINDENKINEK SZERETETTEL AJÁNLOM! Ha nem veszik szerénytelenségnek:
https://www.facebook.com/groups/350875668400675/
Itt érhető el valamennyi könyvem az Országos Széchényi Konyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában egyetlen kattintással.
Kb. 20 év óta a megjelenés pillanatában feltettem ide is minden könyvemet, utólag visszamenőleg is egészen 1977-ig.
Széles választék, s mindig szeretettel írtam, mert olvasóimra gondoltam. Kb. 75 könyv 1977-2020 közötti megjelenéssel, a pénz hatalmától a végekről szóló Üzenet-sorozatig. Központban a Kárpát-medence magyarsága.

Legújabb lümyvem mától, forró
Ma megjelent legújabb könyvem, erotikus verstáram. Forró. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában itt található

https://mek.oszk.hu/20000/20035

Gubcsi Lajos: Hajnal hasad hasad alatt, Május - havi ciklus

Májusra szántam abban a versciklusban, amelyben eddig 4 verskötetem jelent meg, a Január, Február, Március, Április havi ciklus. Mégis az azonnali publikálás mellett döntöttem, könyvem első szavai megmagyarázzák:

„Olyan sok a fájdalom, a baj, a sokk, a megdöbbenés, az ismeretlen, a zavar, fölöttünk a megfoghatatlan veszély, a borzalmas, kötelező távolságtartás, hogy úgy döntöttem: most, márciusban megjelentetem májusra szánt könyvemet. Az én válaszom a koronavírus mindent lefojtó, alattomos és undorító járványára is. Szerelmes viszonyokról, sokszor tobzódásról szóló könyvemben minden állandó, örök: a szenvedély, az érzékenység, a testi, érzelmi közelség, AZ ÉRINTÉS diadala.

Kedves Olvasóm! E könyv egyetlen témára épül: az erotikára. Töményen. Ha szabad tanácsot adnom: emiatt ne egyszerre olvasd. Alkalmanként csippents fel belőle néhány morzsát. S mert te is élvezted valaha vagy mostanában a tárgyalt viszonyok sok ízét, verseimet asszociáld bátran a te saját élményeidre. Jó lesz.”

(A képen Gubcsi Attila grafikája) 

ÜRÖMÖRÖM!
SOK MINDEN - SOKK - TÖRTÉNIK, AMI EDDIG NEM!
Három dolgot emelek ki:
-a kormány igen operatív, tud mit kezdeni hattalmi túlsúlyával
-mi magánemberek egyre szerényebbek leszünk: uralkodik felettünk egy rém árnyéka, amit nem ismerünk
-az iskolák,a digitlis tanítás elképesztő hatékonyan alakult ki - KÖSZ TANÁROK!
És a bónusz: Egyre több udvarias, felelős embert látok.
 Szabadság — Stock Fotó

 

Egy ilyen drámai helyzetben, mint a koronavírus hatása, amikor minden a mélypont felé tendál, sok minden megújulhat:
-a családi kötelék
-a viselkedésünk
-az együttműködési hajlamunk
-képességünk önmagunk ellátására
-a digitális tudás növelése
-a kreativitás
HASZNÁLJUK KI LETÖRÉS HELYETT? Offenzívát defenzíva helyett a saját személyes kultúránkban, személyiségünkben.
 Képtalálatok a következőre: vidám arc fotó