Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A KÖZEPÉBE...
Gubcsi Lajos legújabb könyvéhez
EZ AZTÁN TÉNYLEG ÚJ - LEGÚJABB KÖNYVEM jelent meg tegnap a Költészet Napján. Túl vakmerőnek kellene lennem, hogy kifejezetten merjem ajánlani. Magam könyveim sorában nagyon egyedinek, kivételesnek tartom, azt hiszem, párját ritkítja

Gubcsi Lajos: Április – havi ciklus
http://mek.oszk.hu/18600/18631

Idézet a lektori véleményből: "...nagyon líraian fogalmazol, úgy, hogy az intimitásokat szemérmesen, nem durván, az ízlést nem sértően tudod kifejezni: mindazt, ami szép, s olyan érzéseket is, amelyeket nehéz szavakba önteni, mert annyira legbelül vannak, csak az érzékek szintjén, hogy ezt csak kevesek és ritkán tudják felszínre varázsolni... szavakba önteni.
Én ritkán olvasok erotikusnak mondott lírai szövegeket, tehát nincs nagyon összehasonlítási alapom, de a világirodalomban számos erotikus szöveg van (Balzac, Bocaccio, stb., meg modernebb, kortárs szövegek is). Ami náluk elmegy, az elmegy másnál is....
Nagyon sok szép, fantáziadús, buja hangulatú vers van benne, bár sok gondolat, szófűzés, szókép, allegória itt-ott ismétlődik, vissza-visszatér, de ezeket lehet amolyan „zenei” vezérmotívumoknak is tekinteni.

Témája és a megírás módja kivételes, bátran közöld.”

Postámra gyakran jönnek gratulációk új könyveim kapcsán. Így van ez most is, örömmel közlöm az egyikből az alábbi részletet: "Próbáltam kívülálló, idegen szemmel olvasni... olvastatta magát és andalított, mint egy finom, halk, dallamos fülbemászó zene, amit nehéz kiverni a fejedből.
Nagy elemi életigazságok és a legegyszerűbb dolgok is olyan természetességgel vannak leírva, hogy az ember rácsodálkozik: ez valóban ilyen egyszerű és szép...?
A kivitelezés gyönyörű, a megszokott játék a szavakkal megmaradt, s feldobja a sorokat."

 

 Gyönyörű, Fiatal, Lány, A Nők

További hírek
GYORSHÍR KÁRPÁTALJÁRÓL!
Tegnap Kárpátalján, Tiszapéterfalván egy nagy ünnepség keretében átadták Gubcsi Lajos Ex Libris Díjat 10 kárpátaljai személyiségnek és közösségnek. Ez volt A Magyar Művészetért Díjrenszer 44. díjátadó ünnepe, melyre a kárpátaljai Turul Expo ünnepségei keretében, a megnyitó ünnepen került sor.
Részletes beszámoló később:
A DÍJAZOTTAK:
-Dayka Gábor Középiskola, Ungvár
-Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium 
-K. Debreceni Mihály újságíró, Csap
-László Károly református lelkész
-Erfán Ferenc, ungvári Boksay Múzeum igazgató
-Sütő János festőművész
-Ugocsa Hagyományőrző Egyesület, Péterfalva
-Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület
-Perényi Zsigmond Középiskola, Nagyszőlős
-Himineczné Engi Erika, Péterfalvi Művészeti Iskola zongoratanára

 -ez tavaly ilyenkor készült, én akkor voltam 70, Lél napra 7. ebből lett a tortán a 707, azaz a két 707-es ügynök

KOMMENTÁR NÉLKÜL - A 3DPast alkotócsoport, Varga Rolandék filmje Ópusztaszerről az 1000 évvel ezelőtti időből - NÉZD MEG!

A csoport 5 évvel ezelőtt kapta meg Gubcsi Lajos Ex Libris Díját, melyet Varga Roland és alkotótársai vettek át a budapesti gálán.

https://index.hu/urbanista/2019/06/06/opusztaszer_monostor_emlekpark_video/


Az egyik kedvenc képem a gáláinkról, A Magyar Művészetért tavalyi gáláján adtuk át a Zrínyi Ilona-díjat az erdélyi közélet ismert személyiségének, Sándor Krisztinának s szoborkertemben Budapesten, és ezt a napfény is nagyon élvezte.

 3 ÉVE ÍRTAM a közösségi oldalamra - Most, három évvel később, és 99 évvel később is ugyanúgy látom...   ÉS SZÍVEM SZERINT a magyarok jelentős része e napon gyászszalagot kötne.

"MIÉRT GYÁSZ?
1920. június 4-én itthon a megcsonkított, szétvert ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Ez tény.
Ha ránézek a térképre és a magyarok millióira a határunkon kívül rekesztve, akkor fel sem kell tennem a kérdést, hogy mi változott. SEMMI SEM VÁLTOZOTT.
EZÉRT június 4. számomra hazánk, szétszakított nemzetünk GYÁSZNAPJA.

A képen a következők lehetnek: szöveg


 A munkácsi Matl Péter szobrászművész kapta a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját. Nevéhez fűződik pl. a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása. A mi díjunkat, A Magyar Művészetért Díjat másfél évtizeddel ezelőtt adta át neki az alapító, Gubcsi Lajos. Gratulálunk.