Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A KÖZEPÉBE...
Gubcsi Lajos legújabb könyvéhez
EZ AZTÁN TÉNYLEG ÚJ - LEGÚJABB KÖNYVEM jelent meg tegnap a Költészet Napján. Túl vakmerőnek kellene lennem, hogy kifejezetten merjem ajánlani. Magam könyveim sorában nagyon egyedinek, kivételesnek tartom, azt hiszem, párját ritkítja

Gubcsi Lajos: Április – havi ciklus
http://mek.oszk.hu/18600/18631

Idézet a lektori véleményből: "...nagyon líraian fogalmazol, úgy, hogy az intimitásokat szemérmesen, nem durván, az ízlést nem sértően tudod kifejezni: mindazt, ami szép, s olyan érzéseket is, amelyeket nehéz szavakba önteni, mert annyira legbelül vannak, csak az érzékek szintjén, hogy ezt csak kevesek és ritkán tudják felszínre varázsolni... szavakba önteni.
Én ritkán olvasok erotikusnak mondott lírai szövegeket, tehát nincs nagyon összehasonlítási alapom, de a világirodalomban számos erotikus szöveg van (Balzac, Bocaccio, stb., meg modernebb, kortárs szövegek is). Ami náluk elmegy, az elmegy másnál is....
Nagyon sok szép, fantáziadús, buja hangulatú vers van benne, bár sok gondolat, szófűzés, szókép, allegória itt-ott ismétlődik, vissza-visszatér, de ezeket lehet amolyan „zenei” vezérmotívumoknak is tekinteni.

Témája és a megírás módja kivételes, bátran közöld.”

Postámra gyakran jönnek gratulációk új könyveim kapcsán. Így van ez most is, örömmel közlöm az egyikből az alábbi részletet: "Próbáltam kívülálló, idegen szemmel olvasni... olvastatta magát és andalított, mint egy finom, halk, dallamos fülbemászó zene, amit nehéz kiverni a fejedből.
Nagy elemi életigazságok és a legegyszerűbb dolgok is olyan természetességgel vannak leírva, hogy az ember rácsodálkozik: ez valóban ilyen egyszerű és szép...?
A kivitelezés gyönyörű, a megszokott játék a szavakkal megmaradt, s feldobja a sorokat."

 

 Gyönyörű, Fiatal, Lány, A Nők

További hírek
A 2000.
Külön öröm.
2000. letöltését élte meg e percekben történelmi nagy színes albumom hazavédelmünk több mint 1100 évéről. Azt hiszem, van mit felmutatnunk.
Gubcsi Lajos (szerk.) 1122 év - A hazáért mindhalálig : Magyarország a Kárpát-medencében
http://mek.oszk.hu/18600/18686

(a fotón Árpád vezér a Szoborkertemben, Györfi Sándor alkotása a pozsonyi csata emlékére három fiával)

 

VÉGRE - EGYSZER ÚGYIS KI KELLETT DERÜLNIE, HOGY MILYEN CIKI A MÁGA ZOLTÁN-JELENSÉG
A felfújt lufi kipukkad, ha gyenge az anyaga, vagy túlfújják. Ez a törvény.
Keményen bírálta módszereit Agócs Gergely (Hagyományok Háza), a Fonó Buda Zeneház igazgatója, Horváth László,
"Népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan" – jellemezte Mága művészetét Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere, A Csík Zenekar prímása, Szabó Attila szerint: a MÉRTÉK A BAJ, azaz a mértéktelenség. És a délvidéki Donbos Fest szervezői is kikeltek különféle kemény hangon és okkal

Ezt már én fűzöm hozzá: lázadás-féle ez az udvari kegyenc ellen. Aki milliárdos nagyságrendben - igen, ez a helyes kifejezés - gátlástalanul nyúlja le, amit csak elér és magához tud venni.
A Csík primása foglalja össze a lényeget: "Adna az állam 5-10 milliót támogatásként, a többit pedig teremtse meg piaci alapon – ezzel nem volna semmi baj. Azzal, hogy ő a tao-kompenzáció legnagyobb nyertese, már van probléma."

A császár új ruhája készül már szerintem.

(az index riportja alapján)

 Képtalálat a következőre: „mága zoltán háza”


 

Fájdalmas Jaj járja be a netet: 101 éve veszítettük el Erdély-t december 1-én.
És másként látom, 1918. dec. 1-én Gyulrafehérváron csak egy román puccs történt. Nem keves ez, tudom,
De nem veszítettük el Erdélyt a puccsisták szavaitól és nyilatkozataitól, Az CSAK az ő deklarációjuk volt
Ne csűrjük-csavarjuk, Ezer ok miatt nem védtük meg hazánk e hatalmas részét, hanem hagytuk, néztük, hogy elrabolják egy az egyben. S a történelmi Erdélyhez mindent még, amit csak tehettek. A Tisza vonaláig - így szólt a mohó szerzési vágy.
Majd kiderült volna, mire megyünk, ha tudunk kőkeményen harcolni érte. De nem tudtunk, nem tettük.
És a rabló szándék előbb-utóbb - nyilván a nagyhatalmak támogatása s nem Románia és az erdélyi románok ereje miatt - lépcsőről lépcsőre érvényesült, s végül el is rabolták. Ezért is külön emlék a Székely Hadosztálynak - ők legalább megpróbálták.

Képtalálat a következőre: „erdély térkép”


az orvosi kamara közgyűlésén
ZSENIÁLIS MAGYAR ORVOSOK - SUMMUM BONUM DÍJ

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár megmentése óriási orvosi tudást, felkészítést igényelt, megbecsülést hozott világszerte a magyar orvosi tudásnak.
Ezért idén ők részesültek a Gubcsi Lajos által alapított Summum Bonum Díjban a Magyar Orvosi Kamara ma kezdődött, kétnapos ülésének első, ünnepélyes órájában, amelyben az orvosi társadalom kimagasló személyiségeinek adományozta díjait a kamara elnöksége.
A díjat Dr. Csókay Andrásnak, a nagyszerű magyar team vezetőjének a kamara elnöke, Dr. Éger István, és az alapító, Dr. Gubcsi Lajos nyújtotta át .
Köszönő beszédében a világhírű orvos elmondta: a 33 órás műtét sikerét három tényezőnek köszönik: a kiváló orvostársaknak és egykori tanáraiknak, mestereiknek: hívő és nem hívő magyaroknak, akik imádkoztak, vagy lelkierejükkel kértek áldást az orvosok munkájára: és azon sokszázezer magyarnak, aki támogató együttérzéssel követte őket ebben.
Csókay András és kollégája becslésünk szerint legalább 30 olyan ragyogó szakorvos nevét sorolta fel - a nevükben is megköszönve a díjat -, akik közvetlenül részesei voltak a hatalmas műtétnek, Öröm volt hallani, milyen erejű lehet egy ilyen szakember-team.

A kamara elnöksége a laudációban eként ismertette a díj lényegét:
"A Summum Bonum Díj adományozásának indoklása, rendeltetése, célja kezdetektől, tehát 2005-től:
Dr. Gubcsi Lajos író, újságíró 2005-ben Summum Bonum Díjat alapított magyar orvosok számára. A díj kiterjed a világ bármely pontján élő, dolgozó magyar orvosokra. A díjat a Magyar Orvosi Kamara keretében létrehozott önálló kuratórium működteti, az Elnökség évente dönt a díjazandó személyéről. A díjat az évi Közgyűlésen adják át.A díjat olyan orvos kaphatja, aki különösen szívhez szóló, önzetlen orvosi tettéről, gyógyításáról vált híressé környezetében vagy az egész országban. A szakmai kiemelkedés mellett tehát szempont az érzékeny humanizmus, a szolidáris odaadás, az a meleg emberi fény, ami az orvosi tudás mellett szívet-lelket is gyógyít. Azt a többletet jutalmazza és emeli ki a díj, mint az alapító és a Magyar Orvosi Kamara közös elismerése, amelyet váratlan helyzetekben, emberileg érzékeny, esetleg dráma ihelyzetekben nyújt az orvos betegének. Amelyben tudja és kifejezi, hogy a kezében a sorsunk, és az szent a számára."

A Summum Bonum Díj művészi alkotások együttese, annak kifejezésére, hogy magyar művészek milyen nagyra tartják az életet védő művésztársaik, az orvosok hivatását. Minden évben átnyújtandó tehát:
- Győrfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész Summum Bonum Díj elnevezésű, a díj céljára készült bronz szobra
- Gubcsi Attila festőművész e célra készített grafikai alkotása
- Gubcsi Lajos Az élet túlsó oldala című, a magyar orvosoknak ajánlott és dedikált albuma.
E hármas mű együtt alkotja a díjat, melyet az elnökség döntése alapján nyújt át az elnök és az alapító. A díj korlátlan, meghatározatlan időtartamra érvényes. 

 Képtalálat a következőre: „sziámi ikrek”


 

Ma 15 éve, hogy autóbalesetben meghalt a zseniális színész, Bubik István, Halála után négy nappal megalkottuk a Bubik István-cíjat (a képen a díj, Györfi Sándor alkotása), majd másfél hónappal később, a Himnusz Napján, a Magyar Kultúra Napján ezt a díszalbumot jelentettük meg róla lányommal, Gubcsi Anikóval közösen:
Gubcsi Lajos - Gubcsi Anikó: A csillagokban Bubik István.
http://www.mek.oszk.hu/02300/02355

Képtalálat a következőre: „bubik istván”


 

ÓRIÁSI ÉS INDOKOLT!
Gera Marina kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a nemzetközi Emmy-gálán.
E díj a tévéfilmek Oscar-díjának számít. A napokban javasoltam itt megtekintésre az Örök tél című filmet, ottani főszerepéért kapta a díjat Gera Marina. Én elájultam attól, ahogyan játszott.

Képtalálat a következőre: „gera marina”