Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Még mindig SG

 MÉG EGY SZÓ, KICSIT TÖRTÉNELEM!

Írtam tegnap a vidéki munkás-paraszt származású gyerekek egyetemi előkészítésére létrehozott, éppen 50 évvel ezelőtt megalapított kezdeményezésemről, amely később a Studium Generale - SG - nevet vette fel a Közgázon is.
Érdekes emlékeket fakasztottam fel, nem is gondoltam. Levelezéseket folytatok tegnap óta régi híveimmel. Ezek közül idézek egy részt, tanulságos: - ma már kicsit történelem is:

"Ez a "SG" 1970-ben olyan módon jött létre, gyorsan és határozottan, amihez nem lehetett közük nekik, az örökmozgó budapeste beltenyészet-kádergyerekeknek, kicsúszott a szervezés a kezükből a Közgázon. Viszont diák-tanárként sokan és lelkesen csatlakoztak,
És nem tartozott a szervezés a tanárok körébe sem, támadták is, de Szabó Kálmán rektor valahogyan megvédett engem. megvédte a kezdeményezést, és engedett mindent, Az igazsághoz tartozik, hogy a Közgáz akkori KISZ-bizottsága is mindenben támogatott, abszolút rám hagyták, tegyek, amit akarok, S ebben nagy szerepe volt olyan embereknek, mint Nagy Sándor későbbi szakszervezetis főnök, Németh Miklós későbbi miniszterelnök, Udvarhelyi László akkori közéleti motor, vagy a KISZ-titkár Fábián Endre..
Olyan gyorsan történt minden a megalapítás után, szinte hetek alatt, beleértve a kapcsolatfelvételt 200 gimnáziummal és a "felvételiztetést" a tavaszi táborba, hogy a hivatalok fel sem tudtak ocsúdni, és már minden ment a maga útjtán. Egyszerűen jött a 200 felvett gyerek Salgótarjánba, ott pedig elő volt készítve minden, Nem volt ennek semmilyen ellenzéki jellege részemről, nem tiltakoztam a hatalom ellen, egyszerűen csak elkezdtem megszervezni, hogy a vidéki szegényebb, de tehetséges kis csávók nagyobb esélyt kapjanak ezzel a felvételi előkészítő sorozattal, jegyzetekkel, feladatokkal, tavaszi táborral.
Én akkor nem is tudtam az ELTE és a BME SG-jéről, eleve más alapon szerveztem meg: egyrészt láttam a káderfiúk örök nyomulását, másrészt a vidéki gimikben tanuló gyerekek elesettségét ehhez képest, és kész volt, mit kell tennem, nyilván sok személyes tapaszalatom alapján meggyőződésből. Olyasmik történtek, amik akkor elképzelhetetlenek voltak, Pl, szabadon és korlát nélkül stencileztettem - senki meg nem nézte, hogy mit, Tankönyveket a gyerekeknek, feladatgyűjteményeket, ennyi,
De ez akkor elképesztő volt, Hogyan jut egy diákcsoport stencilgépekhez? És szervezkedni az egész országban? Tényleg, hogyan lehetett? Elvileg sehogyan, viszont a valóságban akadály nélkül. Nem szeretném heroizálni a szerepemet, semmi gátba nem ütköztem, sőt, támogatásba, lelkesedésbe."
Az újak, a vadonatújak néha ártatlanok, és megilleti őket e pozitív vélelem. Ma is erre volna szükség. Sokszor, sok helyen.
Tudom, nem illik a mat trendikbe az alábbi mondat, de azért megkockáztatom: 1970-ben megtehettél mindent, amit akartál, ha képes voltál rá. Te döntötted el, hogy mit értesz a szabályok alatt, és kívánsz-e hozzájuk alkalmazkodni, vagy túllépsz rajtuk, esetleg aláveted magadat.

 Happy young university students studying with books in library. Group of multiracial people in college library.

További hírek

1966-ban e napon halt meg Tamási Áron, a zseniális erdélyi írónemzedék zseniális tagja. Ábel a rengetegben - idézhetnénk minden sort, de most ez illik ide, valahogy Trianont érzem:

"Bolha is érezhetett valami rosszat, mert velem együtt ő is megállott, és ugatni kezdett. A csendőr azt hitte, hogy a kutya őt ugatja, ami igaz is volt. Lekapta a válláról a puskát, és mérgesen ráfogta a kutyára. Abban a pillantásban biztosan tudtam, hogyha lőni talál, akkor a kutya nem lesz egyedül a halálban, mert vagy én, vagy a csendőr, vagy pedig mind a ketten melléje halunk. Áldott szerencsénkre azonban lövés nem történt, pedig Bolha sem meg nem hátrált, sem az ugatással fel nem hagyott. Hanem volt annyi eszem nekem is, hogy a szerencse farkát ott melegiben megfogjam. Ezt úgy csináltam, hogy odaszóltam szépen a kutyának:

- Bolha fiam, ne ugasd olyan módfelett a vitéz urat!

A kutya rám nézett, ellegyezte farkával a mérgét, és elindult az erdőbe visszafelé. Ezzel azt akarta mondani, hogy jól van, nem ugatom, de akkor látni sem akarom."

--Mi a múltban Ex Libris Díjban részesítettük a Tamási Áron Alkotóházat Farkaslakán, a Tamási Áron Gimnáziumot Székelyudvarhelyen,
valamint Bartók Béla-emlékdíjban 2006-ban a Tamási Áron emlékházat Farkaslakán és a Tamási Áron Színházat Sepsiszentgyörgyön.


Amikor a bántás gyógyír!!!
A svájci közrádió bírálni akart, mi köszönjük. Ime:
A svájci közrádió (SRF) szerint Orbán Viktor igen ügyesen használja ki a maga politikai céljaira a 100 éves trianoni szerződés ütötte sebet: virtuálisan helyreállította Nagy-Magyarországot, de anélkül, hogy ehhez áthelyezte volna a határokat, ami nagy dobás volt a részéről. Mindössze pénz kellett hozzá, igaz, nem kevés, hiszen minden évben óriási összegeket folyósít a szomszéd államokban élő magyaroknak. Iskolákra, egyetemekre, de még a labdarúgásra is. Cserében a kisebbségi magyarság túlnyomórészt a Fideszre voksol, amikor él 2014-ben kapott szavazati jogával. Azaz a környező országokban párhuzamos magyar világ jött létre – magyarázták a svájc közrádióban –, de Trianon fontos jelszó Magyarország napi politikájában is. Például amikor a miniszterelnök a minap olyan fényképet tett fel a netre, amelyen egy földgömb, rajta Nagy-Magyarországgal látható. De ugyanez nyilvánul meg az autók hátulján látható matricákon keresztül is.
(idézve a hvg.hu-ról)

A profikkal ismét felszállt a szabad madár - Dolhai Attila, az Operetszínház tánckara és a Musical együttes kivételes tehetségű, szabad, rögtönzött előadása.
https://www.facebook.com/operettszinhaz/videos/582867719024833/

 Az orvosi egyetem rektora bizonyára tudja, mit miért mond:
A fél világ Magyarországra irigykedik, hogy ezt így meg tudtuk csinálni. A korai restriktív intézkedéseken túl a nagyon fegyelmezett lakosságnak is köszönhető, hogy nem értük el azt a csúcsot, amit a többi ország. Ha ezt nem így csináljuk, akkor sokkal nagyobb baj lehetett volna." - mondta Merkely Béla.
A legtöbb országban adatok hiányában kezdték el a nyitást tette hozzá. - Nekünk vannak adataink, ezek alapján azt kell hogy mondjam, a lehető legjobb időpontban vagyunk a nyitásra. A fertőzöttség ennyire alacsonyan a járvány legelején állhatott.


TRIANON 100. - MILLENNIUM

1896 ezerféleképpen emlékezett a honfoglalásra. Köztük volt a hét monumentális emlékmű:
-A vidékiek közül kettő maradt fenn a mai Magyarországon: a pusztaszeri (a mai ópusztaszeri) és a győrszentmártoni (a mai pannonhalmi).
-A többi mementót elpusztították a területrablás után, a brassói Czenk-hegyre, a Zobor-hegyre, a dévényi, a munkácsi és

a

 

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

 

                                                  zimonyi várhegyre állított millenniumi emlékműveket megsemmisítették a fosztogató államok. A képen a zoborhegyi mű.

 

 (Kieg.: Délvidékről jelezték nekem, hogy a zimonyit nem rombolták le, csupán (?!) megcsonkították,)


Akiknek a neve nem mindig hangzik el érdemeik szerint.
HEREND: A Magyar Művészetért Díjat Takács Zoltán, az Árpád-díjat pedig Tamás Ákos iparművészek tervezték. 16 díjunk legszebbjei közé tartoznak. Eleve A Magyar Művészetért Díjrendszer számára tervezték, majd készítették el:
HEREND, A MESTER!