Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Rettenetes
BEHUNYOM A SZEMEMET, HOGY NE TUDJAM ELKÉPZELNI...
Idézem Teleki Júlia szörnyű emlékét - s hogy világossá tegyem, mit gondolom, előre idézem szavaimat, amit az ő bejegyzéséhez fűztem:
GL: A "megbékélés napja" üres hazugság így, nyakkendős tánc az illemparketten. SOHA nem szabad elfelejteni, amit velünk tettek ott. Mert igen, velem is tették, bár nem én voltam az áldozat. De minden magyarral tették, éppen ezt akarták. Én egyébként azok közé tartozom, akik ezt megbocsátani nem akarják és nem tudják.

Teleki Júlia bejegyzése:
1945 január 23
Hetvenöt évvel ezelőtt, ezen a napon űzték ki a magyarokat Csúrogról a szerb lakósok, puskával a kezükben, minden magyar házba bementek, és szó szerint kihajtották a megfélemlített magyarokat.
Azon a reggelen mínusz húsz fok volt és térdig érő hó. Élelem és meleg ruha nélkül indították el az átfagyott asszonyokat, gyerekeket öregeket Járek felé keresztül a havon. Akik nem tudtak menni, azt puskatussal biztatták. Csak néhány kisbabás családot raktak a tehervagonba, aminek nem volt teteje Az első áldozat egy kisbaba volt, aki megfagyott az édesanyja karján.
1944 őszén kivégezték a magyar férfiak többségét, és minden magyart háborús bűnösnek nyilvánítottak. Így lettem én is egy évesen háborús bűnös. Vajon kit bánthattam én?
Miután kiűztek bennünket a szülőfalunkból, még azon a tavaszon ledöntötték a katolikus templomot és felszántották a katolikus temetőt. háborús bűnös. Magyartalanították Csúrogot. Beköltöztek a házainkba, vagy eladták, Azóta is használják a magyarok földjét, de kárpótlást azóta sem kaptunk.
Tudom, hogy megtartottuk a megbékélés napját, aminek én nagyon örülök, de csak akkor lehet igazi megbékélés, ha megismerjük a történelemnek ezt a véres eseményét is. Meg kell tanítani az iskolákban szerbeknek magyaroknak egyaránt azt is ami 1944/45-ben történt, mint ahogy megtanultuk az 1942-es eseményt. Azért, hogy soha többé ne történjen meg.Kártalanítani kell az elűzött, kifosztott embereket. És még valami. MI még mindig várjuk a bocsánatkérést.

Díjaink közül Teleki Júliának az Árpád fejedelem-díjat a Zentán 2010-ben tartott gálánkon, Zrínyi Ilona-díjunkat pedig 2013-ban Budapesten nyújtott gálánkon adtuk át.
További hírek
Mint jeleztem, megkaptam mindkét kínai oltást.
4 NAPPAL KÉSŐBB ÍGY NÉZNEK KI A TÜNETEK. Előnyömre váltak...
(a fotót 1987-ben Stalter György készítette az egykori császári fővárosban, Hsziánban)Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 1 személy

A TANÍTÁS HELYE AZ ISKOLA.
Megint jönnek a köröztetők, hogy írjuk alá, hogy nem értünk egyet az iskolakezdéssel.
Ha viszont az lenne a rendelet, hogy NEM indulnak az iskolák április 19-én, a köröztetők most köröztetnék a levelüket, hogy kinyitni, kinyitni, nyitnikék!
Küldözgetik a körözvényt, amit saját maguk saját ízlésükre megfogalmaztak. Miért nem a tükörrel beszélik meg kettesben?
Végre indul a suli! - köröztethetném én is a petíciómat. Nem teszem, mert én csak egyszerű szülő vagyok.
Az iskoláról nem én döntök.
Tisztán személyesen és halkan: jó lenne már, ha a gyerekek mehetnének a suliba, ők is így érzik, vágynak a társaikra, barátaikra, tanáraikra, arra, hogy létezzen végre a személyes diák-tanár kapcsolat.
Hajrá, gyerekek, csendesebben, szülők. Ki-ki a kaptafájánál...
Meg különben is, miért lesz magánzsibvásár a közösségi élet és a döntés arról? Nincs kivel megbeszélni otthon?

 Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg


3.000.000-hoz közelít a beoltottak száma, úgy látom, néhány napon belül eléri azt.
Kedves Barátaim, van fogalmatok, átgondoltátok, milyen bődületes szám a 3 millió? Ha három emberrel együtt állsz valahol, bárhol, családban, buszon, közülük egyet már beoltottak? És ezt megszorzod 3.000.000-val.
Elképesztő logisztikai, egészségügyi, rendszerszervezési feladat. Hogy naponta éppen annyi jusson éppen oda a 3300 magyar helység közül, vagy a sokkal több oltási pont közül, amennyi embert előtte értesítettek, hogy eleve: értesítsék őket menetrend szerint, s minden percre pontosan működjön az oltási helyiség fertőtlenítésétől a számítógépes nyilvántartás működtetéséig, a dolgozó asszisztenstől és orvostól az esetleg elhagyatott beteg érkezéséig. ???? Bele tudtok gondolni, hogy ekkora és ilyen feladattal, ilyen méretű közszervezéssel nem találkozott Magyarország azóta, hogy a romba döntött országot valahogyan a semmiből újra kellett építeni a második világháború után?
Csak egyetlen példa: Ha menet közben úgy döntenek, hogy OK, be kell oltani soron kívül a pedagógus-óvónő kört is, akkor ezen új szempont alapján újra felosztani az egész országot - hiszen ők mindenütt ott vannak, esetleg csak 1-2 tanító kis helyeken -, és a megszabott határidőben ők is az egész országban megkaphassák az oltást kivétel nélkül?
És hány más szempont szerint kell még végrehajtani ezt a gigászi feladatot?
Szokták írni, hogy emeljük meg kalapunkat az orvosok előtt mindezek láttán. Megemelem. De erre biztatok mindenkit atekintetben is, hogy emelje magasba kalapját az egész rendszer hatásos működése láttán is. Mégpedig büszkén. Olyan országban él, amely képes ilyen teljesítményre együttesen minden szférában: az egészségügyben, a kormányzati irányításban, a közigazgatás egészében, és nem utolsósorban a lakosság stabil bizalmában, hogy igen, elhárítjuk ezt a brutális veszélyt is.

Soha nem lesz vége? - Soha nem lesz vége.
És most meghalt Szomjas Gyuri, a nagyszerű filmrendező. A Balázs Béla-díjat 1986-ban, a Kossuth-díjat 2005-ben kapta meg. A Magyar Művészetért Díjunkat a 2018-as gálánkon vette át, itt készült a fotó. A filmcímekről fogják tudni, milyen alkotó volt: Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Falfúró, Roncsfilm

A táncházmozgalom és az autentikus népzene filmen való megörökítésének volt az atyja. Azonosult velük. 81 éves volt. Ja, és a szerénységnek is az atyja.

 Nem érhető el leírás a fényképhez. A LEGJOBB KÉZBE KERÜLT!!!!

Benkő Imre fotóriporter, -művésznek ítélték oda a Fotóriporteri Életműdíjat.
Mi pedig mintegy 20 évvel ezelőtt A Magyar Művészetért Díjjak tüntettük ki, albumaimban többször is idézhettem zseniális fekete-fehér fotóit, pl, ezt itt, Ózdról, a kohóból. Kell ehhez kommentár?
Nem, csak őszinte gratuláció!

 © Benkő Imre - Csirmaz Miklós villanyszerelő. Ózd, 1989


Még Húsvét...
Két kép egymás mellett legújabb könyvem legelejéről, mindent kifejez: Krisztus, Melocco Miklós műve a Szoborkertemben, valamint Ökrös Csaba, amikor még itt volt köztünk a Szoborkertben, amikor még nem ment fel az égbe.
Gubcsi Lajos: Arcpillanatok – A Magyar Művészetért Arcképcsarnoka