Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A MI HADIKUNK
HADIK, A HADFI

Régóta keresem magamban - lelkes híve vagyok a magyar történelemnek - azt a személyiséget, aki egyszerre hős, kiemelkedő tetteivel beírta magát a történelembe, életét pedig nem a szokásos magyar sorstragédia kísérte, hanem siker, elismerés, méltatás: köznemesből lett gró Hadik András, Mária Terézia úgy tekintett rá, mint apjára, tanácsát haláláig kikérte. A csaták jeles vezére ágyban, párnák közt, békességben halhatott meg 80 évesen. Miután viszonylag fiatalon, 46 éves korában, 1757-beb végrehajtotta az európai hadviselés egyik legszebb manőverét: fogta magát, huszáros tempóban elfoglalta és megsarcolta a porosz királyság fővárosát, Berlint. Gondolom, gyors visszavonulása közben rikoltotta a Huj, huj, hajrá-t! Könnyűlovassága a Rákóczi-kurucok vakmerőségét ötvözte a hadviselés magas iskolájával, a legkiemelkedőbb európai vezéri adottsággal. Császári-királyi tábornagy, az Udvari Haditanács elnökeként ő volt 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője. Nem tudom, megadatott-e ez másnak is azon évszázadokban a magyarok közül? S ami ritka: utódai ma is itt élnek közöttünk.
Itt tartottam nemrég, amikor olvastam, hogy film készül Magyarországon Hadik Andrásról. A kurucokat említettem: véletlenül éppen abban az évben, 1711-ben született, amikor a vesztes szabadságharc révén Rákóczi, Bercsényi és a többiek száműzetésbe kényszerültek. Hadik beleszületett a békébe, amit a kurucok, korábban az erdélyiek, más magyar főméltóságok a vérük feláldozásával vívtak ki, ahogyan rákényszerítették a Habsburgokra a magyar államiság elismerését. Az alkotmányt.
Végre, mondtam én is a Huj-hu-jt, végre megtalálta a filmszakma azt a kiemelkedő egyéniséget és vitathatatlanul kalandos vitézi pályát, ami filmre kívánkozik. Vagányság és bátorság, kreativitás és hűség, hadvezéri elme - na és szablya a kézben, a saját kézben!
Oly sokaknak jutott keserű sors, méltatlan halál, üldöztetés a legjobbjaink közül, hogy derül a szívem, ha üde sikert látok. Hadik sorsa ezt üzeni: járd végig a magad útját, add hozzá minden tudásodat, s bízz abban, hogy lesz szerencséd is a szerencsédhez. 
Nem ismerem a teljes stáblistát, remélem, nemzetközi siker lesz a film, ha elkészül - mint ahogyan nemzetközi siker volt maga Hadik is. Mindig is hiányzott egy ilyen filmes siker-feldolgozás a magyar nézőknek. Látok rá garanciát személyesen is, az alkotók közül többükkel összeköt A Magyar Művészetért Díjrendszer. A főszerepet a szerintem kivételesen tehetséges Trill Zsolt játssza, ő volt az első, aki - Bubik tragikus halála után rögtön - 2005-ben megkapta A Magyar Művészetért - Bubik István-díjunkat. A producer Nagy Endre pedig a 2000-2010 közötti időszakban e díjrendszer legfőbb támogatója volt, nem mellékesen szintén a producere annak az Ismét Vereckénél című Rákóczi-rockballadának és filmnek, amelyben alkotó társam a zeneszerző Benkő László volt. És a magyar filmszakma kormánybiztosa, a nyilvánvalóan a filmalkotó közösséget sikerekhez vezető Káel Csaba is A Magyar Művészetért Díjban részesült 2012-ben.Hadik András  gróf, tábornagy

TÁBORNAGY ÚR, FILMROHAMRA!
További hírek

 

DOBREV, AZ ÖRÖKÖLT-ÖRÖKÖS HAZUGSÁG!

Megnéztem ezt a vitát, s közben a DK-s Gyurcsánynét.

Ne ámítsák magukat, akik hinni akarnak neki.

Benne hazudik Apró Antal.
Benne hazudik Apró Piroska.
Benne hazudik Gyurcsány Ferenc első és második kormányzása.
Benne hazudik a DK 10 éve és a Gyurcsány-Dobrev tandem karriervágya.

Benne hazudik a Rózsadombra magát befészkelt álbaloldal.

Ezek a baloldal? Ezek? Kell nektek? Önöknek?
Kérem. Inkább mentsenek meg tőle, minket és az országot.
Hogy megint, és újra vissza? Valakik felébredhetnének, tisztelt őt jelölők, rá szavazók.
Vagy tényleg legyen ő a miniszterelnöjelölt? Mert akkor majd felébred az ország? Hogy kik is jönnének vissza?
Ne. Ne kísérletezgessünk. A baj s a rontás nem jár egyedül, ld. fotó.

 Dobrev Klára már arra készül, hogy a teljes ellenzék  miniszterelnök-jelöltje legyen


 

A GYÁSZ

élet éledt
a bitónál
szolgáld néped
rajta ez áll

remény-sóhaj
száll magasra
még egy óhaj:
drága haza

kötél reccsen
golyó csattan
egy lélekben

tizenhárman
vérük vérünk
tettük testünk

2021. OKTÓBER 6.

Az aradi vértanúk emlékére - Cultura.hu 


 Az Aradi Vértanúk Napján, s Batthyány Lajosra is emlékezve - ők mi is vagyunk, és ők értünk haltak

 Nem érhető el leírás a fényképhez.Lehet, hogy egy kép erről: állás


Makovecz Imre 10 éve nincs köztünk, 2011. szeptember 27-én tért örök nyugovóra.
Szelleme és emléke jelen van mindenütt a világban, ahol magyarok élnek. Barátomnak tekinthettem, kölcsönösen.
2002-ben elhangzott mondata mindent kifejez rőla, az örökkévalóságról és álomszerű építészi elhivatottságáról:
„Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt.”
Tervezett katedrálisának egyik elképzelését választottam ide.Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

HAJRÁ ISTI! KAJA A JAVÁBÓL!
A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak a döntőjét szeptember 26–27-én rendezik meg a francia Lyonban. A magyar csapat szakmai főnöke Veres István séf, Molnár Bence commis, Széll Tamás coach és Hamvas Zoltán elnök. A magyarok a második napon versenyeznek.
Olvasóimnak ismerős Veres István, Isti neve. 2017-ben A Magyar Művészetért Díjrendszer kézdivásárhelyi gáláján neki is átnyújtottam Ex Libris Díjamat.
Töredelmesen bevallom, önző módon tettem. Már akkor is sejtettem, hogy olvasunk mi még ilyan hírt, amely Veres István Bocuse d'Or világbajnoki versenyzéséről szól. Bejött...
Veres István született kézdivásárhelyi székely. ott nőtt fel, ott tanulta a fogásokat, az ősi székely főzési módokat, sehol máshol nem található növények felhasználását. Együtt jöttünk haza egy 12 órás éjszakai úton. Már akkor arról álmodozott, hogy igen, minden feltesz rá, ha kell, minden pénzét, idejét, de: Bocuse d"Or.Lehet, hogy egy közeli felvétel erről: Veres Isti és szakáll

 HA ŐK MONDJÁK, LEGYEN ÚGY - MEGNYUGSZIK TŐLE A SZÍVÜNK

A Moody's felminősítette Magyarországot a gazdasági teljesítménye alapján Baa2-re. A Moody's az egyik legjelentősebb nemzetközi ország- és hitelminősítő intézmény. Idézek néhány megállapítást, megnyugszik tőle a szívünk:
A MOODY'S KIEMELI, HOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT A MAGYAR HAZAI ÖSSZTERMÉK TAVALY 5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT, VAGYIS KISEBB MÉRTÉKBEN, MINT AZ EURÓPAI UNIÓ EGÉSZE, AMELYNEK GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYE ÁTLAGOSAN 5,9 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA 2020-BAN.

MAGYARORSZÁG A BAA BESOROLÁSI KATEGÓRIÁN BELÜL AZON KEVÉS SZUVERÉN ADÓS KÖZÖTT LESZ, AMELYEKNEK A 2020-2023-AS IDŐSZAKBAN SIKERÜL CSÖKKENTENIÜK GDP-ARÁNYOS ÁLLAMADÓSSÁG-RÁTÁJUKAT. A Moody'saz eddigi A2-ről egy fokozattal A1-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a koronavírus válság során, míg a GDP helyreállása nemzetközi összevetésben is a legdinamikusabbak közé tartozik. Kiemelik a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot.

Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is jók. A cég várakozása szerint

A MAGYAR GDP POTENCIÁLIS NÖVEKEDÉSE ÉVI 3-4 SZÁZALÉK KÖRNYÉKÉN LESZ A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN. Magyarország közigazgatása és közlekedése DUO