Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Gubcsi Lajos új könyve: Öreg szem (nem öregszem)
MA: LEGÚJABB KÖNYVEM
Gubcsi Lajos: Öreg szem (nem öregszem) - Július havi ciklus
A Költészet Napjára jelent meg legújabb könyvem ezen órákban, vers és próza együttese, a cím el is mond mindent. A kötet a Január-Július versciklusomban jelent meg, azaz minden hónapnak szántam egy tisztelgést külön kötetben, eddig tehát heten alkotják a sort.
A címoldalon Györfi Lajos: Feltámadás című szobra.
Érdekességként megjegyzem: minden a szemmel kezdődött. Első verskötetem éppen 25 éve jelent meg, Szem, fényvesztés (avagy szemfényvesztés?), a legutóbbi (legutolsó?) pedig azzal a bizonyos öreg szemmel.... A két látás között pedig éppen egy nagy emberöltő: egy negyedszázad.
További hírek
1. Jánosi András a maga és a Hungaricus nevében az alábbit írta nekünk, amikor közöltük Ex Libris Díjuk hírét. Igazi kutató, zenei csemege:
"Amikor még 2021-ben felfedeztem, hogy Magyarország régi hangszeres zenéjének Felvidéken kicsiszolódott változata maradt meg, illetve élt tovább a Partiumban és Erdélyben, elmentem Domokos Máriához, hogy észrevételemet megvitassam vele. Az édesapja, Domokos Pál Péter könyve (Hangszeres magyar tánczene a XVIII. században) dallamanyagának tanulmányozásával kezdtem ezirányú kutatásaimat negyven éve. 

Mária meghökkent felismerésemen, de igazat adott nekem és megjegyezte, hogy a zenekutatók korábban nem vették kellően  figyelembe, hogy szinte az összes 18. századi zenei kéziratunk felvidéki. 

A kéziratok zenei anyagáról azonban kezdetben Mária azt gondolta, hogy „udvari zene”, ugyanis a zenei kéziratok mind főnemesek gyűjteményei. Amikor azonban egyre több általunk készített hangfelvételt mutattam meg neki, amelyeken a kéziratok dallamait szólaltattuk meg, már ő is úgy látta, hogy a gyűjtemények nem „udvari” zenét tartalmaznak, a dallamokban ugyanis régi stílusú népdalaink zenei jellegzetességeit fedezhetjük föl. Vagyis a 18. század elején, Felvidéken, a főnemesség (a nemzeti érzésű főnemesség) köreiben még élt az a trend, ami annak idején Mátyás király udvarában, hogy élni kell azt a kultúrát, amivel a nép él és ismerni kell a nyugatit. (Galeottó Marzio írta le Mátyás udvaráról, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazokat a dalokat éneklik és ugyanazokat a táncokat táncolják, mint az egyszerű pórnép. Más híradásból viszont tudhatjuk, hogy Mátyás a nyugaton divatozó táncokat is kiválóan tudta.) - Barátsággal Jánosi András



2. Terék József tárogatóművész 2022-ben vette át az Ex Libris Díjat, az ideihez íme a szép gondolatsort írta:

"Tisztelt Gubcsi Lajos úr! Őszinte szívvel gratulálok a díjrendszer professzionális működtetéséhez, illetve az idei díjátadóhoz, a díjazottaknak! Idén is kiemelkedő személyek kapják az elismeréseket! Én is az Ex Libris-díjasok sorát gyarapítom és egyszer megkérdezték tőlem, hogy: ez milyen díj? Állami kitüntetés? Mondtam, hogy nem az, de ugyanolyan rangos. Erre azt felelték, hogy: az biztosan nem olyan. Én pedig igazat adtam neki! Mert képviselhet igazi művészeti és emberi értékeket megbecsülő nézetet és az adományozó személy vagy szervezet és szellemisége rangosabbá teheti azt; ez által hazai és nemzetközi megbecsülése is nagyobb lehet idővel, mert teljesen más az adományozás rendje. Ilyen a Magyar Művészetért Díjrendszer is, ahol azok az emberek kapják az elismeréseket, akik méltán és minden kétséget kizáróan kiérdemelték. Én kívánom önnek, hogy még hosszú éven át tudja adományozni az elismeréseket, mert hatalmas értéke van, eszmeileg és szakmailag egyaránt. És ehhez kell az ön személye!"

Terék József tárogató-szólamai Ex Libris Díja átvételekor A Magyar Művészetért Szoborkertjében 

https://www.youtube.com/watch?v=gztHOrDxIjY


27 díjjal, ami csúcs
ITT A 47. GÁLA HAMAROSAN. ÍME A TELJES NÉVSOR - e perctől nyilvános.
A Magyar Művészetért Díjrendszer 37 évének legátfogóbb díjazotti együttese, díjátadása épp 1 hónap múlva. E levél előzetes meghívó.
Aznap a legnagyobb magyar népzenei ünnep is egyben,
2024. jún. 13. 17-19:00 Budapest, XXII, Klauzál Ház
-A Magyar Művészetért Díj
CsíkiSzékely Múzeum Erdély
MolnárLevente operaénekes, Erdély
Porteleki László népzenész
Rátóti Zoltán színművész
Salamon Beáta népzenész
-Zrínyi Ilona-díj
Nagy Tímea olimpiai bajnok
-Árpád fejedelem-díj
Rákóczi Szövetség
-A Színész Díj
ifj. Vidnyánszki Attila színművész
-Ex Libris Díj
Agócs Gergely népzenész,Felvidék
Barabás László néprajzkutató, Erdély
Dezső Attila népzenész, Erdély
Falath Zsuzsanna muzeológus, Felvidék
Fazakas Zoltán József dr. ügyvéd, Erdély-Magyarország
Frigyesy Ágnes és a Budapesti Székely Kör
Hollós László szerkesztő
Jánosi András és a Hungaricus magyar régizene,népzene Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, Erdély
Kovács Ferenc festőművész
Kovács Márton népzenész
Kuczera Barbara népzenész
Molnár Péter népzenész
Nagy Perge László grafikus, Délvidék
Péter Tamás népzenész
Porteleki Zoltán népzenész
Romániai Magyar Dalosszövetség, Erdély
Schön György közművelő, közösségszervező
Szilágyi Tóni népzenész, Erdély
Vendégművész Varga Miklós énekes és Schramek Géza színész

VADONATÚJ VIDEOFILM 6 PERCBEN
A NŐ Gubcsi Attila ecsetében

videón
SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉKOM MÁTÓL MINDEN OLVASÓMNAK - BÁR SZÜLETÉSNAPOM CSAK JÚN. 7-ÉN LESZ.
Gubcsi Lajos lírájának, prózájának, általában írói-költői munkásságának három legfontosabb témája: hazánk a Kárpát-medencében, ő és mindenkori családja, valamint – A NŐ. Ez utóbbiról adott életműszintű összegzést szerzői estje Kiskunfélegyházán a Petőfi Könyvtárban 2024. március 7-én a Nőnap tiszteletére, Schramek Géza színművész szerkesztésében és előadásában – ez utóbbit Gubcsi Lajos találóan nem előadásnak, hanem egyszemélyes, lebilincselő színdarabnak, életteli „tragikomédiaként” köszönte meg, mellyel az ó írásai helyén egy új mű is született ezzel.

és A Magyar Művészetért Galériájában

Ismét Vereckénél c. Rákóczi-balladánkat Benkő Lászlóval írtuk s mutattuk be történelmi várakban, Munkácson, Ungváron, Sárospatakon, egyebek mellett Varga Miklós és Gubás Gabi felejthetetlen hangján
Az első rész itt érhető el:
A 2. rész meghaladta az 500. megtekintést